Column: Vertrouwen voelen anders dan de kans krijgen

by Bart Veenstra 25

Column: Vertrouwen voelen anders dan de kans krijgen

by Bart Veenstra 25

Last updated

Kasper Dolberg zou volgens Voetbal International bij Ajax willen vertrekken vanwege twee redenen: de spits is van mening dat hij niet goed past in de speelstijl van trainer Erik ten Hag en daarnaast heeft hij het gevoel dat er weinig vertrouwen in hem is. Op dat laatste punt is nu kritiek gekomen, maar dat is geheel onterecht.

Waarom? Omdat vertrouwen krijgen iets heel anders is dan de kans krijgen. Een veel gehoorde opmerking op dit nieuws is: 'Dolberg moet niet zeuren, hij heeft de hele voorbereiding de kans gehad in de spits!'. Klopt, maar dat zegt niets over het vertrouwen dat Ajax in hem heeft uitgesproken of geeft. Hoeveel vertrouwen of kansen kreeg Dolberg nou echt toen het erom ging? De Deen speelde eigenlijk twee duels: een goede wedstrijd tegen PSV, waarna een minder duel met Vitesse volgde. Na die mindere wedstrijd kreeg hij tegen PAOK nog wel een basisplaats (al was dat door een blessure van korte duur), waarna hij tegen FC Emmen op de bank begon en concurrent Klaas-Jan Huntelaar zag invallen. Het zou de druppel voor Dolberg geweest kunnen zijn die de emmer deed overlopen.

Dolberg kende een uitstekend debuutseizoen onder trainer Peter Bosz en dat is niet zonder reden. Naast het feit dat het systeem van toen beter bij de spits paste - 4-3-3 met de punt naar achter plus buitenspelers tegen de zijlijn aan zorgde voor meer ruimte voor Dolberg - voelde de Deen het volledige vertrouwen van Bosz. 'Vanaf ons eerste contact merkte en voelde ik dat Peter Bosz iets in mij zag. En ook halverwege dat eerste seizoen, toen ik weken achtereen niet scoorde, bleef de trainer mij opstellen', zei hij eerder.

'Sinds ik bij Ajax ben, is Kasper niet fit geweest'

Na zijn goede seizoen kende Dolberg vanaf de zomer van 2017 problemen met zijn lichaam. Meerdere blessures zorgden ervoor dat de spits geen reeks wedstrijden achter elkaar kon spelen. De blessures kwamen op in de periode dat Marcel Keizer trainer werd en kregen een vervolg onder Erik ten Hag. De trainer gaf onlangs nog aan dat hij nog geen fitte Dolberg heeft meegemaakt bij Ajax. 'Sinds ik bij Ajax ben, is Kasper niet fit geweest.'

Toen Ten Hag kwam, had Dolberg te maken met een gecompliceerde breuk in zijn voet en na het WK in de zomer van 2018 kwam hij terug met een blessure. 'Hij is anderhalf jaar niet fit geweest. Nu kan hij sinds ik er ben voor het eerst een hele voorbereiding draaien', aldus de coach, die veel eist van zijn spits en dat ook vaak genoeg uitsprak. 'Het is zijn vierde jaar bij het eerste. Dit is het moment voor hem om zijn exceptionele talenten wekelijks te tonen. Daarvan moet hij zich bewust zijn. Als ik zie hoe hij daarmee bezig is de afgelopen weken gaat dat goed, maar die houding moet hij dagelijks in zijn spel hebben. Ik heb er vertrouwen in dat hij dat kan.'

Begint Dolberg wel echt 'op nul'?

Wie deze woorden leest, zou denken: daar is niets mis mee. De kritiek van Ten Hag komt als opbouwend over, maar tussen de regels door wordt wel de druk op de nog altijd pas 21-jarige spits opgevoerd: het is nu of nooit voor de spits bij Ajax. Bovendien wordt er - ook door Ten Hag - altijd maar de vergelijking gemaakt met het verleden. Is dat wel terecht? Mag je dat vragen van een nog zo jonge speler die er door blessures behoorlijk lang heeft naast gestaan? Begint Dolberg wel echt op 'nul' of is het na één mindere wedstrijd meteen weer gedaan met Dolberg als basisspeler?

Dat laatste gebeurde vorig seizoen geregeld. Ten Hag koos - niet geheel onlogisch (clubbelang blijft altijd het belangrijkste) - veelal voor Dusan Tadic in de spits. Bovendien liet Dolberg het vaak zelf - in de wedstrijden en minuten die hij kreeg - niet zien. Slechts sporadisch zagen we momenten van zijn exceptionele kwaliteiten. Dat een trainer twijfelt over het wel of niet opstellen van een spits - die bijzondere kwaliteiten heeft, maar heel wisselvallig speelt - is dan ook te verklaren.

Toch moet het voor een centrumspits niet fijn zijn om een flankspeler op jouw positie te zien staan. Waar sommige spelers soms tien duels op rij de kans kregen, gold dat voor Dolberg vaak niet. Het was: erin, eruit, erin, eruit. Het zorgde ervoor dat Dolberg niet wist waar hij aan toe was en dat zorgde - vanaf de buitenkant gezien - er niet voor dat hij er meer vertrouwen van kreeg.

Ook deze voorbereiding kreeg Dolberg, zoals geschreven, veel kansen van Ten Hag, maar is dat hetzelfde als vertrouwen krijgen? Waar het bij andere spelers constant gaat om 'wennen aan de speelstijl, wennen aan de omgeving' gaat het bij Dolberg constant om 'hij moet het nu laten zien, hij gaat nu zijn vierde jaar in als speler van Ajax 1'. En dat brengt ontzettend veel druk met zich mee, terwijl de spits door blessures al geen al te succesvolle seizoenen achter de rug had.

Sommige spelers zullen wellicht beter gaan presteren van dergelijke druk, sommige spelers bezwijken er juist onder en hebben een andere aanpak nodig. Wat er binnenskamers gebeurt en gezegd wordt bij Ajax weet bijna niemand, maar naar buiten toe ging het meer over het 'moeten laten zien' dan dat er daadwerkelijk vertrouwen in hem werd uitgesproken. En dat is wat anders dan enkele basisplaatsen krijgen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Read more about:
Place comments
More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.