Vandaag presenteert Chris Woerts, oud-directeur van onder meer Sunderland, Feyenoord en Eredivisie CV, een nieuwe opzet voor de Eredivisie. Het actieplan 'Je toekomst bepaal je zelf' zal vandaag besproken worden bij de KNVB in Zeist. Ajax Showtime heeft alle speerpunten uit de column van Woerts op de website van Sportnext even op een rij gezet.
Kunstgras: Allemaal of niemand
Wedstrijden in de Eredivisie worden steeds vaker op kunstgras gespeeld. Het gaat niet om de vraag of echt gras wel dan niet beter is dan kunstgras, maar het moet wel rechtlijnig zijn. Volgens de initiatiefnemer van 'Je toekomst bepaal je zelf' moet er een definitieve keuze gemaakt worden tussen gras en kunstgras voor iedereen. Echt gras heeft hier waarschijnlijk de voorkeur als objectief vergelijkingsmateriaal voor buitenlandse club, de eredivisie is en blijft een exportproduct.
Minimum capaciteit: 10.000
Als club in de eredivisie moet je tenminste 10.000 mensen onderdak kunnen bieden bij een thuiswedstrijd. Als je promoveert naar de Eredivisie, heb je een jaar de tijd om deze verbouwing door te voeren. Je moet hier dan ook denken aan businessruimte's en staantribunes. 'Ambities horen bij betaald voetbal. Daarom worden er minimumeisen gesteld aan de capaciteit van een stadion in de Eredivisie.'
Geen play-offs
Volgens Woerts moet de competitie herkenbaar zijn voor het publiek. Play-offs dragen hier niet aan bij. Teams kunnen een heel seizoen presteren en alsnog met lege handen staan op basis van een paar extra wedstrijden.
Zestien teams in de Eredivisie
'Zowel Coöperatie Eerste Divisie (CED) als Eredivisie CV (ECV) terug naar competities van maximaal 16 ploegen met een simpele promotie-/degradatieregeling: winnaar is kampioen, nummer 2,3,4 spelen Europees, nummers 15 en 16 degraderen rechtstreeks. Lean and mean!' Deze opzet draagt volgens de bedenker van het actieplan ook bij aan de herkenbaarheid van de competitie.
Competitie start op 1 september, voorronde Beker in augustus.
'Om beter aan te sluiten bij vakanties en de commerciële tijdsfase en de tijdspanne van het transferwindow, start de competitie niet eerder dan 1 september', stelt de oud-directeur van Sunderland. 'Zo ontstaan een optimaal en eerlijker speelveld. De laatste twee weken van augustus worden benut (om toch in het ritme te komen) voor KNVB bekerwedstrijden. Zonder amateurs: dus alleen Eredivisie, Eerste Divisie en Tweede Divisie, de rest is ballast. Amateurs organiseren hun eigen KNVB amateurbeker.
Nieuwe aanvangstijden
De wedstrijden zullen niet langer om half 3 op zondagmiddag gespeeld worden. Volgens de marketeer van Sportnext is het beter om de wedstrijden naar de zaterdagmiddag en zondagavond te verplaatsen. 'Om het speelaanbod aantrekkelijker te maken voor de televisiekijker wordt het speelschema uitgebreid met een wedstrijd op de maandag en wordt ook de zaterdagmiddag 14.30 uur als tijdstip ingevoerd.'
Voetballen met Kerst, Pasen en Oud en Nieuw
Tot slot, voor de huidige dagindeling van de Nederlandse feestdagen heeft het voormalig KNVB-lid ook nog een idee. 'Met kerst en nieuwjaar wordt gewoon gespeeld. De winterstop valt in de maand januari. Met Pasen wordt een dubbelprogramma afgewerkt. Veel mensen zijn vrij, en net als met kerst is een bezoek aan een voetbalstadion te prevaleren boven het bezoek aan een meubelboulevard.'
Place comments