Column: Engeland lacht zich suf om koopjes Ajax

by BvdPloeg 81

Column: Engeland lacht zich suf om koopjes Ajax

by BvdPloeg 81

Last updated

Afgelopen weekend bereikte mij het bericht dat Crystal Palace een slag had geslagen op de transfermarkt. Andros Townsend, een leuk buitenspelertje van Newcastle United, maakte de overstap naar de Premier League. Transfersom? Bijna vijftien miljoen euro!

Dat de Engelse competitie volledig krankzinnig is geworden, is allang geen geheim meer. Voor grote sterren worden tientallen miljoenen neergelegd, maar ook voor de B- en C-garnituur wordt flink betaald. Marten de Roon maakt de overstap naar Middlesbrough voor ruim veertien miljoen euro, Isaac Success (wie?) voor elf miljoen naar Watford, Nathan Redmond (wie?) voor veertien miljoen naar Southampton en Leicester City legt vijftien miljoen neer voor middenvelder Nampalys Mendy.

We kunnen klagen over deze transfersommen, maar het is een schijntje voor clubs uit de Premier League. Twintig clubs hebben in totaal zo'n zeven miljard euro te verdelen vanwege inkomsten uit tv-gelden. De club die komend seizoen kampioen wordt, ontvangt 210 miljoen euro handje contantje. De ploeg die degradeert moet het doen met 'slechts' 133 miljoen euro. Ter vergelijking: Ajax ontving afgelopen seizoen bijna tien miljoen euro aan tv-gelden. In Engeland gaat het bovenstaande nog niet eens om de buitenlandse uitzendrechten.

De cijfers staan zwart op wit en toch moet ik dinsdagmorgen in De Telegraaf lezen dat Ajax er in de onderhandelingen met Swansea City over Mike van der Hoorn maar liefst 2,5 miljoen euro uit heeft gesleept, exclusief bonussen. Het is een lachwekkende wetenschap dat 2,5 miljoen euro 2,8 procent van de totale tv-inkomsten van Swansea is. Het is des te pijnlijker dat Ajax er mee akkoord ging.

Na de vijf miljoen euro die Middlesbrough voor Viktor Fischer betaalde, is de transfer van Van der Hoorn een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van koopjes uit Amsterdam. De Premier League zit letterlijk voor een prikje op de eerste rij en dat is al jaren hetzelfde. Een klein overzicht uit de laatste jaren, waar Luis Suárez (topscorer van Europa) naar Liverpool met 26,5 miljoen euro de grootste transfer naar de Premier League was. Laat dat even op je inwerken:

2007/2008:
Ryan Babel - Liverpool (17.25 miljoen)

2009/2010:
Thomas Vermaelen - Arsenal (12 miljoen)

2010/2011:
Luis Suárez - Liverpool (26,5 miljoen)

2012/2013:
Jan Vertonghen - Tottenham Hotspur (12,5 miljoen)
Vurnon Anita - Newcastle United (8,5 miljoen)

2013/2014:
Christian Eriksen - Tottenham Hotspur (13,5 miljoen)

2014/2015:
Daley Blind - Manchester United (17,5 miljoen)
Siem de Jong - Newcastle United (8,7 miljoen)

2016/2017:
Viktor Fischer - Middlesbrough (5 miljoen)
Mike van der Hoorn - Swansea City (2,5 miljoen)

Conclusie: Ajax beurde voor tien spelers, waarvan acht spelers absolute sterkhouders van het elftal waren, 124 miljoen euro. Dat is gemiddeld 12,4 miljoen euro voor een (achteraf bleek) vaak onmisbare speler naar een competitie waar 12,4 miljoen euro gelijk staat aan een rolletje Fruitmentos op de markt. Het waren vaak transfers met een hoge gunfactor vanuit Ajax, maar daar win je helaas nog steeds de oorlog niet mee.

De Eredivisie heeft zodoende een groot probleem en dat is dat er een imago is ontstaan dat iedere speler voor een schijntje te koop is. Ik kijk dan ook met heel veel bewondering naar AZ, dat zijn poot al weken stijf houdt voor zijn sterkhouder Vincent Janssen. De spits speelt pas één jaar in de Eredivisie, maar AZ eist minimaal twintig miljoen euro. Take it or leave it. PSV verkocht Memphis Depay voor dertig miljoen euro en Ajax? Dat verkocht aanvoerder en international Blind, met een tweejarig contract, voor 17,5 aan het stinkend rijke Manchester United.

Natuurlijk zijn er soms clausules en zijn er spelers met minder lange contracten. Maar veel van bovenstaande namen spraken ook uit dat zij wilden verlengen, als Ajax daarmee meer geld zou ontvangen. Van der Hoorn, die één jaar Eredivisie-ervaring had, kostte Ajax in 2013 vier miljoen euro. Met meer wedstrijden dan bij Utrecht (45 om 48) achter zijn naam en met zelfs Europese ervaring kost hij nu nog 2,5 miljoen euro voor Swansea City.

Het zou een openbaring zijn als Ajax toe werkt naar een Portugese instelling, waarmee PSV al langer succesvol is. Zoals Toon Gebrands in januari in De Telegraaf zei: 'Dat geld uit Engeland komt de markt in, wat betekent dat de transferbedragen niet ineens zullen zakken. Als je ziet hoeveel waarde we op het veld hebben staan, dan weten we dat het de komende jaren op transfergebied wel goed zit.'

Onbekende talenten van bijvoorbeeld Porto of Benfica worden voor tientallen miljoenen verkocht, omdat er nu eenmaal een imago is gecreëerd dat de spelers goed zijn en dat er met een lege portemonnee niet onderhandeld hoeft te worden. Eriksen, Vertonghen, Blind, Suárez... Het wordt tijd dat Ajax dat imago ook creëert. Betaal het volle pond (letterlijk) of vertrek. Mocht er een speler zijn die moeilijk doet (zoals Nicolai Boilesen), dan ondervindt diegene zelf de gevolgen. Eén transfervrije speler zonder toekomst weegt dan niet meer op tegen de veel hogere transferbedragen die Ajax kan ontvangen. Engeland lacht zich suf om de koopjes bij Ajax, het wordt tijd dat de club wat terug gaat zien van de bizarre inkomstenstroom uit de Premier League.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Heb je de nieuwe warming-up shirts van Ajax al gezien?

Read more about:
Place comments
More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.