De geruchten over de onrust binnen Ajax nemen steeds hardnekkigere vormen aan. Ook Tscheu La Ling, vriend van Johan Cruijff en beoogd directeur in het begin van de Fluwelen Revolutie, erkent tegenover het Algemeen Dagblad de spagaat binnen de club. 'Als het zo doorgaat, dreigt de revolutie inderdaad te mislukken', aldus Ling.
Eerder werd bekend dat Wim Jonk, hoofd jeugdopleidingen, al geruime tijd in onmin leeft met uitvoerders van het technische beleid van het eerste elftal Frank de Boer, Marc Overmars en Dennis Bergkamp. Hij zou zelfs al een aantal weken niet meer aanschuiven bij de wekelijkse vergaderingen die het technisch hart houden.
Volgens de krant is er grote onvrede tussen de mensen in 'de Arena' enerzijds en 'de Toekomst' anderzijds. Wim Jonk zou verbolgen zijn dat hij ondanks de gezonde financiële situatie van de club, maar de helft kreeg van een extra gevraagde investering voor de jeugdopleiding. Daarnaast zou het transferbeleid de doorstroming van jeugd bemoeilijken. Vanuit de technische leiding is onvrede over het functioneren van Ruben Jongkind op de Toekomst, die volgens hen is doorgeslagen met het aanstellen van fysieke en mentale coaches.
Waar iedereen zijn onvrede alleen off the record lijkt te willen spuien, spreekt Ling zich wel uit. 'De verwijdering is zichtbaar en niemand staat open voor kritiek. De directie is niet capabel om het beleid uit te voeren, dus moet je kijken wie er boven staat. En als de raad van commissarissen het ook niet kan doorbreken, kom je uit bij één man. Cruijff.'
Hij vervolgt: 'Cruijff ontketende ooit de Fluwelen revolutie om Ajax, vooral internationaal, weer op de kaart te krijgen. De club moest in Europa weer aanzien krijgen, er moest dominant, aantrekkelijk voetbal gespeeld worden met buitenspelers en voetballers moesten zelf worden opgeleid. Daar werden een plan en strategie voor ontwikkeld die door onder anderen Wim Jonk worden uitgevoerd. En daar wordt zeker vooruitgang geboekt. Dat er nu verwijdering is ontstaan, komt omdat de directie niet de verantwoordelijkheid neemt, maar in de praktijk juist tegen die visie handelt.'
De mogelijke transfer van Gudelj ziet Ling met lede ogen aan. 'In plaats van doorpakken stokt het nu. Ajax zou zelf opleiden, voor aankopen zou alleen ruimte zijn als het zichtbaar een directe versterking is. Kijk naar emotieaankopen als Duarte, Van der Hoorn, Hoesen, Viergever en Sigthórsson. Ze hebben het voetbal niet beter gemaakt. Opportunisme en emoties regeren en dat kan nooit de bedoeling zijn. Nationaal heeft Ajax het met vier kampioenschappen goed gedaan, maar is de club verder gekomen in Europa?', vraagt de voormalig buitenspeler zich hardop af.
Place comments