Ajax is onderhand alweer negen duels onderweg in de Eredivisie, een mooi moment om een tussenbalans op basis van statistieken te maken. De geluiden van de tribune zijn goed, maar hoe doet Peter Bosz het nationaal en in Europa? Hoe verhoudt zich dat tot het laatste seizoen van zijn voorganger Frank de Boer? Ajax Showtime probeert wat duidelijkheid te geven:
Het Ajax van Frank de Boer:
De Amsterdammers kenden in het seizoen 2015/2016 een redelijke seizoensstart, want de eerste vier duels werden moeiteloos gewonnen van op papier 'kleine' ploegen. FC Twente bleek de eerste sta-in-de-weg; er werd gelijkgespeeld op bezoek bij de Tukkers. De daaropvolgende duels met FC Groningen en Excelsior werden wederom winnend afgesloten. Na een prima opening van het seizoen voor de ploeg van De Boer stond de eerste échte topper op het programma tegen PSV. Ondanks de hoge verwachtingen eindigde de thuiswedstrijd in een deceptie (1-2 verlies). Na die nederlaag in Amsterdam pakte Ajax de draad wel weer op door Heracles vrij eenvoudig opzij te zetten.
De ploeg van De Boer begon het seizoen zodoende met acht wedstrijden tegen zogeheten 'kleine' ploegen en hiervan wist het er zeven te winnen. Er werd één topper afgewerkt en deze werd verloren. Tijdens deze negen duels kreeg Ajax slechts vier doelpunten tegen, waarvan er twee tegen PSV werden geïncasseerd en twee tegen FC Twente. Ajax wist in deze periode bovendien 21 keer het net te vinden. Van deze 21 doelpunten kwamen er 6 uit standaardsituaties. Tevens werd de bal goed in de ploeg gehouden, want er waren gemiddeld slechts 37 defensieve acties per wedstrijd nodig. Ter vergelijking: concurrent PSV had er met een gemiddelde van 43 in diezelfde periode 16 procent meer nodig per wedstrijd.
Wat betreft de passing in het begin van het seizoen 2015/2016: gemiddeld werden er 460 passes verstuurd per wedstrijd. Hiervan gingen er 286 in voorwaartse richting. Een korte rekensom vertelt ons dan dat 60.8 procent van de passes in voorwaartse richting verstuurd werden. Van diezelfde passes kwam dan weer 80 procent aan bij een medespeler. Concreter werden er met die voorwaartse passes gemiddeld per wedstrijd tien key-passes verstuurd, of anders gezegd: er werden gemiddeld dus tien kansen per duel gecreëerd.

Frank de Boer in zijn laatste seizoen bij Ajax. Het begon allemaal nog zo goed...
Het Ajax van Peter Bosz:
De start van Ajax in het seizoen 2016/2017 is onder de streep gelijk aan die van vorig seizoen, maar ons gevoel zegt dat er meer had ingezeten. Er werden tot nu toe uitsluitend 'kleine' ploegen getroffen, en hiertegen werden de nodige punten verspeeld. Het seizoen begon goed met een tamelijk eenvoudige winstpartij op Sparta Rotterdam, al werd er wel meteen een treffer geïncasseerd. Na het treffen in Rotterdam ging het mis voor Bosz en zijn ploeg. Er werd gelijkgespeeld tegen Roda JC en zelfs verloren van Willem II. Tijdens deze twee wedstrijden incasseerden de Amsterdammers maar liefst vier tegendoelpunten. Na de decepties tegen Roda en Willem II braken er betere tijden aan voor Ajax. In de competitie werd er zes keer op rij gewonnen.
De ploeg van Bosz begon het seizoen zodoende met negen duels tegen de 'kleine' ploegen en hiervan werden er zeven gewonnen. Tijdens deze negen duels werden er acht tegendoelpunten geïncasseerd. Uiteraard werd er ook door Ajax zelf gescoord en wel 22 keer. Een aardig deel hiervan kwam uit standaardsituaties, namelijk zeven keer. Het aantal defensieve acties per wedstrijd lag wel behoorlijk hoog tijdens de afgelopen periode. 47 keer moest er verdedigend opgetreden worden. Dit keer vergelijken we hier met koploper Feyenoord, dat slechts 37 keer verdedigend in actie moet komen per duel.
In het seizoen 2016/2017 worden tot nu toe wel een stuk meer passes verzonden dan in 2015/16; 534, waarvan 330 in voorwaartse richting. Dat betekent dat er in 61,8 procent van de tijd vooruit wordt gespeeld. Van al deze passes komt 86 procent aan bij een speler met een Ajax-shirt. Belangrijker is natuurlijk wát er met deze (voorwaartse) passes gedaan wordt. De Amsterdammers creëren hiermee gemiddeld namelijk 12 kansen per wedstrijd.

Bosz had vooral in het begin van de competitie zijn handen vol aan Ajax.
Prestaties in Europa:
Onder De Boer waren de prestaties in Europees verband tamelijk bedroevend. Zo werd Ajax in de eerste voorronde van de Champions League al uitgeschakeld door Rapid Wien en vervolgens werd de Europa League ternauwernood bereikt door over twee wedstrijden nipt af te rekenen met Jablonec. Bosz deed het, met het verslaan van PAOK Saloniki in de eerste voorronde, al een stuk beter. Echter zag de oefenmeester zijn ploeg in duel met FK Rostov ook hopeloos falen.
Groepsfase Europa League was uiteindelijk de conclusie voor beide coaches en dit ging voor de één een stuk voortvarender dan voor de ander. We gaan hier slechts uit van drie duels, dus echt representatieve cijfers over de lange termijn hebben we op dit moment nog niet voorhanden, maar tot nog toe heeft Bosz zijn zaakjes heel goed op orde. Er werd twee keer gewonnen en een keer gelijkgespeeld, waar De Boer tweemaal gelijkspeelde en een keer verloor.
Wat hier opvalt is dat het Ajax van 2016/2017 veel zuiniger omspringt met de kansen. De Amsterdammers creëerden slechts 22 kansen in 3 duels, maar daaruit werd er maar liefst vijf keer gescoord. Als we dit wegzetten tegenover 34 kansen en drie doelpunten in 2015/2016, is meteen duidelijk waar het vorig seizoen aan schortte. Ook kreeg Ajax dit seizoen drie tegendoelpunten, onder De Boer moest de doelverdediger van Ajax (destijds Jasper Cillessen) vier keer rapen.
Wat betreft de passing komt Bosz nog beter uit de koker dan in de Eredivisie, onder de Apeldoornse coach worden er gemiddeld 466 passes verstuurd waarvan 66 procent (303) in voorwaartse richting. Onder leiding van De Boer werden er meer passes verstuurd, maar in verhouding minder passes richting het vijandelijke doel (61 procent). 303 passes gingen dus naar voren, terwijl er in totaal 496 overgespeeld werd per wedstrijd.
Op het gebied van de Europese statistieken moet gesteld worden dat de cijfers een nog vrij pril beeld schetsen. Dit omdat 'we' pas drie wedstrijden onderweg zijn in de Europa League.
Frank vs Peter in de Eredivisie:
Conclusies trekken op basis van uitsluitend data is natuurlijk best wel gevaarlijk, dit omdat elementen als amusementswaarde onmogelijk precies te meten zijn. Ook stond De Boer natuurlijk al meerdere seizoenen aan het roer bij Ajax en is Bosz nog steeds bezig met het inslijpen van zijn visie. Echter is het wel opvallend dat het duidelijk risicovollere spel onder de Apeldoorner in de cijfers nog niet meteen iets oplevert. Zo werden er 15 doelpunten gemaakt die niet uit een standaardsituatie kwamen, dit was onder de door veel de 'behoudendere' De Boer exact hetzelfde. Ook andere cijfers verschillen nauwelijks van elkaar.
Wel worden er een stuk meer passes verstuurd onder Bosz en daarmee ook 44 per wedstrijd meer in voorwaartse richting. Hier moeten we wel rekening houden met de tegenstanders die Ajax trof in de gekozen periode. Onder Bosz waren dit 9 kleintjes, terwijl er onder De Boer al een duel met PSV afgewerkt werd. Tevens gaat er, als we in verhoudingen spreken, slechts 1 procent meer naar voren. Ook kreeg Ajax onder Bosz zijn regime 100 procent (dus het dubbele) meer doelpunten tegen. Afsluitend spreekt er nog wel één statistiek duidelijk voor de Apeldoornse coach: het aantal kansen, hiervan worden er per wedstrijd gemiddeld 2 meer gecreëerd.
Door: Niels Engelman (@nielsengelman) | Niels.engelman@gmail.com
Gratis verzending tot en met de Klassieker.
Place comments