Analyse: Is Tete wel beter dan Van Rhijn?

by Bart Veenstra 52

Analyse: Is Tete wel beter dan Van Rhijn?

by Bart Veenstra 52

Last updated

Kenny Tete heeft dit seizoen ten koste van Ricardo van Rhijn een basisplaats veroverd als rechtsback bij Ajax en wordt gezien als één van de revelaties bij de Amsterdamse club. De twintigjarige Amsterdammer, die onlangs zijn debuut maakte in Oranje, is inmiddels geliefd bij de supporters, maar de vraag is of hij echt zoveel beter presteert dan Van Rhijn. Of misschien zelfs wel minder. Ajax Showtime zocht het uit.

Persoonlijke (kop)duels
In de laatste twee seizoenen was Van Rhijn basisspeler. Het vorige seizoen presteerde de Leidenaar minder dan het seizoen daarvoor, wat een reden geweest kan zijn voor trainer Frank de Boer om voor Tete te kiezen. De belangrijkste taak van een verdediger is uiteraard het voorkomen van doelpunten. Laten we daarom eerst eens kijken hoe beide rechtsbacks het er verdedigend vanaf brengen.

In de tien wedstrijden die Tete dit seizoen in de Eredivisie speelde wist hij vijftig procent van zijn persoonlijke duels te winnen, waarbij hij per wedstrijd gemiddeld liefst 10,3 duels per wedstrijd aangaat. Voor Van Rhijn was dit percentage in de twee seizoenen daarvoor 47 procent (2014/2015) en 53 procent (2013/2014), waarbij Van Rhijn in het seizoen 2014/2015 gemiddeld 7,18 duels per wedstrijd aanging en het seizoen daarvoor 5,88. In de wedstrijden die Van Rhijn dit seizoen meedeed haalde de 24-jarige verdediger ook een percentage van vijftig procent. Wat betreft kopduels: Tete won dit seizoen tot dusverre 64 procent van zijn kopduels, terwijl Van Rhijn vorig seizoen 55 procent van zijn kopduels won, het seizoen ervoor 65 procent.

De statistieken wijzen ook uit dat Tete vooral uitblinkt in het onderscheppen van ballen. Van de gemiddeld vijf defensieve acties per wedstrijd zijn 64,6 procent onderscheppingen. Van Rhijn deed het daarentegen beter wat betreft clearances (opgeruimede ballen). In de voorgaande seizoenen waren 65,2 procent en 59,7 procent van zijn gemiddeld aantal defensieve acties per wedstrijd clearances. Kortom, wat defensief werk betreft ontlopen Tete en Van Rhijn elkaar niet veel. Kijkend naar het seizoen 2013/2014 presteert Van Rhijn zelfs beter dan Tete nu doet.

Tackles en overtredingen
Verder worden ook de tackles van Tete geroemd. Is dat terecht? Deels. In de meeste gevallen (56%) wint hij met een tackle de bal, maar de percentages van Van Rhijn liegen er ook niet om. Vorig seizoen was het iets minder (49%), maar het seizoen daarvoor was Van Rhijn beter dan Tete (57%). In de drie wedstrijden die Van Rhijn dit seizoen in actie kwam in de Eredivisie lag zijn het percentage veroverde ballen door tackles zelfs op 75 procent. Bij deze cijfers moet wel vermeld worden dat Van Rhijn in twee volledige seizoenen 190 tackles uitvoerde, Tete zit na tien wedstrijden al op vijftig. In het seizoen 2014/2015 maakte Van Rhijn per wedstrijd gemiddeld 3,89 tackles, waarvan er dus 49 procent geslaagd waren. Het seizoen ervoor maakte Van Rhijn gemiddeld 2,53 tackles per wedstrijd, waarvan er 57 procent slaagde. Tete daarentegen maakt gemiddeld precies vijf tackles per wedstrijd, waarvan hij dus 56 procent van de gevallen een duel wint.

Tete heeft bij zijn duels meer overtredingen nodig dan Van Rhijn. Tete maakt per duel gemiddeld 2,8 overtredingen, voor Van Rhijn lag dit aantal beduidend lager: 1,17 (2014/2015) en 1,34 (2013/2014) in de seizoenen daarvoor. Dit kan positief en negatief worden uitgelegd: Tete gaat meer duels aan en schroomt niet om zijn tegenstander te vloeren, aan de andere kant kon Van Rhijn in het seizoen 2013/2014 dus dezelfde cijfers overleggen met minder overtredingen.

Aanvallen
In het systeem van Ajax verlangt de club ook dat een back in aanvallend opzicht belangrijk is. Gezien de cijfers is Van Rhijn op dat gebied een veel betere back dan Tete. Tete heeft tot dusverre nog geen enkel doelpunt gemaakt en heeft bovendien slechts vier kansen (gemiddeld 0,4 per wedstrijd) gecreëerd. Wanneer hij deze lijn op deze manier zal voortzetten, zal Tete op slechts tien tot hooguit vijftien gecreëerde kansen gaan uitkomen aan het eind van dit seizoen. Van Rhijn doet en deed het een stuk beter.

Van Rhijn scoorde in de twee voorgaande seizoenen elk twee keer en creëerde bovendien veel kansen: in het seizoen 2014/2015 waren dit er 33 (gemiddeld 1,18 per wedstrijd), het seizoen daarvoor 27 (gemiddeld 0,84 per wedstrijd). Passzuiverheid, ook niet onbelangrijk in de opbouw, is bij beide spelers zo goed als gelijk. Tete heeft dit seizoen een passzuiverheid van 84 procent, terwijl dit voor Van Rhijn in de voorgaande seizoenen 84 procent om 85 procent was.

Conclusie
Tete kan tot dusverre prima cijfers overleggen dit seizoen, maar zijn voorganger Van Rhijn deed het op het verdedigend vlak net zo goed of misschien zelfs wel beter in het seizoen 2013/2014. Probleem voor Van Rhijn zijn alleen de mindere prestaties in het vorige seizoen, wat De Boer aan het twijfelen bracht en hem uiteindelijk zijn basisplaats heeft gekost. Puur op basis van cijfers pakt de wissel tot nu toe goed uit, met name in verdedigend opzicht.

Van Rhijn was in de voorgaande seizoenen in aanvallend opzicht een stuk gevaarlijker dan dat Tete nu is. Uiteraard is het seizoen nog jong en kan pas na afloop van deze jaargang een definitief oordeel geveld worden, maar Tete moet nog wel stappen zetten om Van Rhijn ook in goeden doen de baas te zijn. Mocht laatstgenoemde zijn vorm uit 2014 hervinden, dan is de strijd op dit moment nog allerminst beslist.

Door: Bart Veenstra

Analyse: Is Tete wel beter dan Van Rhijn?

Bekijk hieronder de statistieken van Van Rhijn in het seizoen 2013/2014:

Analyse: Is Tete wel beter dan Van Rhijn?
Read more about:
Place comments
More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.